För att kunna köra lagligt med året runt däck bör du köpa europeiska friktionsdäck med tillräckligt högt hastighetsindex för din bil. Men det innebär då en kompromiss i köregenskaper, säkerhet och slitage.
I Sverige har de flesta två olika uppsättningar däck till sina bilar, till vintern och till sommaren. Väglaget i Sverige ändras såpass mycket under årstiderna och därför är det helt enkelt inte optimalt med samma däck året om.
Se vårt utbud av friktionsdäck
För att ”året runt däck” ska vara godkända enligt Transportstyrelsen ska de vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga, M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller "Mud and Snow". Däck med den märkningen måste klara av ett visst drivgrepp på snö för att bli godkända. I Sverige finns ingen tydlig ”sommardäcks-lag” som reglerar vilka typer av däck vi har på sommaren, förutom förbudet mot dubb. Det är alltså lagligt att köra med europeiska friktionsdäck/allround däck på sommaren, men det är inte optimalt.
Traditionella vinterdäck har en mjukare gummiblandning medan sommardäck har en hårdare. Temperaturen utomhus avgör hur en gummiblandning presterar på väglaget. Ett mjukt gummi som vi hittar i friktionsdäck slits ned mycket snabbare samt ger en längre bromstäcka i ett varmt klimat, än vad ett klassiskt sommardäck gör. Även mönstret på däcken ser olika ut på sommar/vinter-däck och det som passar bäst för snö löper större risk för vattenplaning vid sommarväglag.
Läs mer om vinterdäck
Det finns många delade meningar om ”året runt däck” och det beror till stor del på vart i landet du bor. Dessa typer av däck fungerar bäst i länder där temperaturen inte svänger så mycket som den gör på många ställen i Sverige. Bor du i nedre delarna av landet har du kanske inte så många dagar med minusgrader, snö och is på vägarna och vill köra på ett sådant typ av däck. Då är det troligtvis mest optimalt med ett centraleuropeiskt friktionsdäck eftersom det går att använda vintertid, även om vi inte rekommenderar det och det är ett hårdare gummi än ett nordiskt friktionsdäck.
Om du kör på ”året runt däck” bör du kontrollera att det är rätt märkning på däcket som vi nämnde ovan. Samt ha god koll på däckmönstret så att det inte är för nedslitet, speciellt efter en sommarsäsong. Tänk på att du behöver byta däck oftare än om du har två uppsättningar vinter/sommar-däck. Dels eftersom du använder dem mer frekvent, men även för att de slits mer på sommaren på grund av den mjukare gummiblandningen.
Läs mer om mönsterdjup
Viktigt: Om man kör med året runt däck/allrounddäck/friktionsdäck på sommaren måste man kontrollera att dessa klarar av bilens hastighetsindex-krav. Hastighetsindex är nämligen något som endast är ett krav att uppfylla under sommartid.