När ska man byta till vinterdäck? Sverige är ett avlångt land och när det är dags för dig att byta till vinterdäck beror såklart på var du bor och vilka förhållanden som råder. Lagen säger dock att ditt fordon måste ha vinterdäck från 1 december – 31 mars om vinterväglag råder. Men vad betyder då vinterväglag? Så här står det hos Transportstyrelsen: "Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig."
Lagen säger alltså att man måste ha vinterdäck - friktionsdäck eller dubbdäck från 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag. Kraven gäller både tunga och lätta bilar. Om det råder vinterväglag behöver man vinterdäck tidigare på hösten och senare på våren än vid dessa datum.
En bra tumregel är att byta till vinterdäck när temperaturen visar +5 grader. Däckets gummiblandning är anpassat efter temperaturen. Vinterdäck bör därför användas så snart graderna kryper under +5. Sommardäcken blir hårda och livsfarliga när det är kallt. Rätt vad det är så smäller ishalkan till så se till att byta till vinterdäck i tid!
När ska man ha dubbdäck? Dubbdäck får användas från 1 oktober till 15 april, med undantag för om det ser ut att bli vinterväglag. Det formulerar man så här: "Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid." Du får alltså använda dubbdäck senare om väglaget kräver det, och ytterst är det då polisen som avgör. Det kan med andra ord vara riskabelt att byta från vinterdäck till sommardäck för tidigt. Om temperaturen kryper mot noll ger ett sommardäck sämre egenskaper och längre bromssträcka även på barmark. Kolla gärna väderleksrapporterna så att du är säker på att det där sista snöovädret verkligen har dragit förbi. Och kom ihåg att om vinterväglag råder är du fram till 31 mars skyldig att ha vinterdäck på bilen samt att sista datumet för att ha dubbdäck på bilen är den 15 april, om inte väglaget kräver annat.
För dig som använder friktionsdäck, det som också kallas för dubbfria däck, ser det lite annorlunda ut. Det finns inget lagkrav, odubbade vinterdäck får köras året om, om de klarar bilens minsta krav om hastighets- och belastningsindex. Men här är det på sin plats med en allvarlig varning. Odubbade vinterdäck eller friktionsdäck får kraftigt försämrade egenskaper när temperaturerna stiger. De är inte avsedda för körning på torr och varm barmark och skillnaderna i bromssträcka och väggrepp i torrt eller blött väglag är så stora att de faktiskt utgör en verklig säkerhetsrisk.
Mönsterdjupet på vinterdäck ska minst vara 3 millimeter, rekommenderat är 5 millimeter.
Det är inte tillåtet att använda både dubb- och friktionsdäck på samma fordon. Alla däck behöver vara av samma typ, alla fyra däcken på ditt fordon ska antingen vara sommardäck, dubbdäck eller friktionsdäck.
Om du använder dubbdäck på ditt fordon med en totalvikt upp till 3500 kg måste släpvagnen också ha dubbdäck vid vinterdäckslag.
Att använda vinterdäck, friktionsdäck på sommaren är livsfarligt och ger mycket längre bromssträcka och sämre grepp. Vinterdäck är tillverkat för vinterväglag och kalla temperaturer under +5 grader.
Det finns ingen lag på när du måste byta friktionsdäck, vi rekommenderar starkt att byta till sommardäck när det inte längre finns risk för vinterväglag där du åker. Dock ska de klara bilens minsta krav om hastighets- och belastnings-index.
Alla däck ska förvaras svalt, torrt och mörkt för att däckets gummi inte ska bli påverkat eller förstört.
Hur är reglerna för vinterdäck och vad säger lagen om vinterdäck datum? Vid färd på väg under perioden 1 december - 31 mars ska vinterdäck eller likvärdig utrustning användas när det är vinterväglag. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon.
Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober - 15 april och under annan tid om det är vinterväglag, som motiverar användning av dubbade däck. Polisens bedömning av vinterväglag är när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Se till att du har dubbdäck på bilen innan dubbdäck lag gäller.
Sommardäck kan du använda i perioden 1 april - 30 november. Innan man byter till sommardäck är det viktigt att man är helt säker på att väglaget passar för sommardäck innan man byter däck. Sverige är ett avlångt land och det skiljer sig mycket från norra till södra Sverige.
Läs mer här.
Krav för fordon med en totalvikt upp till 3500kg
Vinterdäck som används på bilar och på släpvagnar med en totalvikt av högst 3500 kilo på ekipaget ska antingen vara märkta med symbolen "alptopp/snöflinga" eller vara dubbade.
S.k. året-runt-däck utgör en kompromiss mellan förhållanden sommar- och vintertid och betraktas av Vägverket inte som ”särskilt framtagna för vinterkörning” och är därför inte tillåtna när krav på vinterdäck gäller.
Här finner du en enkel steg för steg guide för hur man utför ett däckskifte.